Печія ⛑ симптоми, профілактика та лікування печії | rennie.ua

Печія

У сучасному світі безліч задоволень і спокус. Смачна їжа — одне з них. Але «смачна» — не завжди означає «корисна». Гостре, смажене, копчене, а часом і занадто велика кількість з’їденого можуть викликати неприємні відчуття у стравоході, наприклад, печію. Чи небезпечна вона, і як швидко позбутися від надокучливого печіння?

Що це таке

Печія — це не самостійне захворювання, а лише ознака (симптом), що може свідчити про наявність патологій. За деякими даними, регулярно на печію і відрижку страждає 20 осіб зі 100 [1]. Найчастіше цей стан проявляється через кілька хвилин після їжі. Людина відчуває постійне печіння за грудиною, іноді відчуття доходить до горла. Це і є печія. У нормальному стані їжа проходить стравоходом до шлунку. Там вона розчиняється за допомогою шлункового соку, що містить соляну кислоту. У здоровому шлунку спеціальний шар слизу захищає його стінки. Щоб їжа не потрапляла назад у стравохід, її закриває сфінктер (своєрідний «клапан» зі складок слизової оболонки нижньої частини стравоходу). В нормі цей «клапан» пропускає їжу і рідину з стравоходу у шлунок та не пропускає їх назад. Їжа повинна перетравитися у шлунку і потрапити далі у кишківник. Якщо сфінктер слабшає, залишки їжі можуть потрапити назад у стравохід уже разом із соляною кислотою. На відміну від шлунку, слизова оболонка стравоходу більш вразлива до подразнювальної дії соляної кислоти, яка виявляє себе таким неприємним відчуттям, як печія. За порушення травлення і хворобах шлунково-кишкового тракту (ШКТ) виникає часта печія.

Жінка печія

Причини появи

Поширена причина печії — великий об’єм їжі (переїдання). Сфінктер шлунку просто не в змозі стримати вміст, і він легко закидається у стравохід. Інші можливі причини печії — внутрішні недуги, які потрібно лікувати:

  • патології серця і судин;
  • ГЕРХ — викликана неправильною роботою сфінктера (наукова назва — гастроезофагеальна рефлюксна хвороба);
  • виразкова хвороба різної локалізації (шлунок, дванадцятипала кишка);
  • каміння в жовчному міхурі;
  • гастрит, який супроводжується підвищенням кислотності.

Печія — причини, пов’язані з харчуванням:

  • Неправильний режим. Перехвати, перекуси та постійне переїдання послаблюють захисні можливості нижнього стравоходного сфінктеру 
  • Велика кількість шкідливої їжі. Смаженого, жирного, гострого і борошняного. Така їжа важко перетравлюється, провокує підвищення кислотності.
  • Прийом деяких препаратів.

Спричиняють печію і фактори, пов’язані зі способом і особливостями життя:

  • Зловживання алкоголем і куріння;
  • Патології серця і судин;
  • Вагітність. Підвищується тиск (внутрішньочеревний) і виникає рефлюкс (потрапляння шлункового вмісту у стравохід «проти течії»);
  • Зайва вага. Кілограми також тиснуть на стінки шлунка, провокуючи зворотне вкидання шлункового вмісту;

Печія також може бути наслідком депресій, стресів і нервових потрясінь [2].

Печія як симптом при різних хворобах

Залежно від основної причини, характер печії може бути різним. Це важливо враховувати 
для постановки правильного діагнозу.

Захворювання Загальні відомості Характер печії
ГЕРХ Печія — перша ознака цієї патології. Всесвітня організація гастроентерологів називає печію ключовим симптомом. Вона зустрічається більш ніж у 70% всіх пацієнтів [3]. Спостерігається одразу після їжі, іноді через 20-30 хвилин. Супроводжується відрижкою.
Гастрит Запалюється слизова оболонка шлунку. Виникає через 15 хвилин після їжі, супроводжується болем у шлунку і здуттям живота.
Виразка Викликана руйнуванням слизової оболонки та пошкодженням органу соляною кислотою. Печіння зустрічається на ранніх стадіях. З’являється одразу після їжі. Якщо уражена дванадцятипала кишка, напад виникає через 1-2 години.
Каміння в жовчному міхурі Кристали солей жовчних кислот, які тверднуть і закупорюють жовчні протоки Виникає одразу після їжі, супро-воджується болем і не усувається за допомогою ліків проти печії.
Онкологія Рак шлунку супроводжується не тільки печією. Тривожні симптоми — різка втрата ваги, кров у калі, блювота, порушення ковтання і раннє відчуття переповнення шлунку, анемія [4]. Тривалі напади, що не припиняються до 3 тижнів.


Печію можна переплутати із симптомами захворювань серця. Оскільки при них виникає неприємне відчуття за грудиною. Щоб точно визначити проблему, знадобиться допомога лікаря.

Печія: діагностика

Якщо печіння за грудиною виникає постійно, слід звернутися до лікаря. Печія — це симптом, він свідчить про наявність захворювання. Тому діагностика зводиться до виявлення інших недуг. Перше, що підозрює лікар, — це рефлюксна хвороба. Але дослідження можуть підтвердити наявність інших патологій. Наприклад, гастриту або виразки. В цілому, аналізи для виявлення патологій однакові. За підозри на захворювання, пов’язане з печією, діагностика може включати наступні процедури:

  • Лабораторні аналізи. Це біохімічне дослідження крові, аналіз калу, виявлення бактерії Helicobacter pylori та визначення кислотності.
  • Фіброгастродуоденоскопія (ФГДС). Візуальне обстеження шлунка, дванадцятипалої кишки з використанням оптики. Народна назва — «ковтання зонда». Згідно з рекомендаціями МОЗ України [5], це дослідження проводять, якщо не допомагає первинне лікування і присутні тривожні симптоми. За необхідності проводять ендоскопію з контрастною речовиною (хромоендоскопія).
  • PH-метрія стравоходу — наступний крок після ФГДС. Якщо діагноз не встановлений, проводять добовий моніторинг зміни кислотності в шлунку.
  • Езофагоманометрія. Вимірюють тиск всередині стравоходу.

Першим кроком діагностики може бути тест з антацидами: якщо печія зникає при одноразовому прийомі, вона відбувається через рефлюкс. Усі обстеження проводить гастроентеролог, але крім нього рекомендується відвідати інших фахівців, адже печія часто супроводжується іншими симптомами.

Лікування печії: до кого звернутися

За незначних проявів, наприклад, після переїдання, можна прийняти препарати проти печії. Але якщо стан виникає постійно, потрібно обстежити організм. Крім гастроентеролога може виникнути необхідність у консультації інших фахівців. МОЗ України [6] називає нехарактерні симптоми рефлюксної хвороби, які вимагають додаткових обстежень. Якщо вас турбує не тільки печія, лікування та діагностику інших симптомів можуть здійснювати такі лікарі:

Симптом Кого відвідати Можливе захворювання
Астма, хронічний кашель, постійний біль у горлі, ларингіт ЛОР, пульмонолог Хронічні запалення бронхо-легеневої системи та ЛОР-органів
Біль за грудиною Кардіолог. За наростанні болю потрібно викликати швидку! Ішемічна хвороба серця, серцевий напад
Стирання зубної емалі Стоматолог Карієс, пошкодження емалі
Стеноз гортані Хірург Звуження просвіту в гортані


За виявлення рефлюксної печії призначають комплексне лікування. Всесвітня гастроентерологічна організація рекомендує приймати антациди для лікування рефлюксу [7]. Вони застосовуються для придушення короткочасних нападів (до 2 разів на тиждень) і в комплексній терапії складних захворювань шлунка. Антациди нейтралізують соляну кислоту в стравоході і шлунку. До них належить, наприклад, препарат Ренні ® , що містить одразу два антацидні компоненти —карбонат кальцію і карбонат магнію. Їх дія направлена на полегшення печії та інших неприємних симптомів рефлюксної хвороби та підвищеної кислотності шлунка. Вже через декілька хвилин після прийому препарату рівень рН підвищується [8]. Ренні ® — препарат із сприятливим профілем безпеки, тому він може застосовуватися вагітними жінками. У жувальних таблеток Ренні ® приємний м’ятний або апельсиновий смак. Перед вживанням потрібно проконсультуватися з лікарем і не забути прочитати інструкцію.

Профілактика печії

Заходи профілактики полягають у коригуванні дієти. МОЗ України [6] рекомендує дотримуватися таких правил при частій печії:

  • не нахилятися після їжі, лягати тільки через 3 години;
  • спати з піднятою головою;
  • не носити бандажі, корсети, тугі пояси, що збільшують внутрішньочеревний тиск;
  • не переїдати, не їсти на ніч;
  • уникати продуктів, які розслаблюють сфінктер і викликають подразнення слизової (жири, шоколад, алкоголь, кава, цитрусові).

Профілактика печії також передбачає правильний режим харчування і зниження маси тіла.

Наслідки печії

Здавалося б, печіння — терпимий симптом. Але довго ігнорувати його не можна. Якщо воно виникає регулярно, потрібно встановити точний діагноз і призначити лікування. Тому, якщо печія часто про себе нагадує, потрібно терміново звернутися до гастроентеролога.

[1] Кельн, Німеччина, ІЯЕОЗ (Інститут якості й ефективності в охороні здоров’я). Печія і ГЕРХ: огляд.

[2] Косинська С.В.. «Ефективність лікування тривожно- депресивних розладів у хворих на гастроентерологічну патологію» Гастроентерологiя, vol. 55, no. 1, 2015, pp. 11- 14.

[3] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.

[4] UMHS GERD Guideline, September, 2013. Guidelines for Clinical Care Ambulatory, Michigan Medical university.

[5] Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги. гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 31 жовтня 2013 року № 943.

[6] Гастроезофагельна рефлюксна хвороба. Адаптована клінічна настанова, заснована на 
доказах. 2013

[7] Глобальные рекомендации Всемирной гастроэнтерологической организации. ГЭРБ. Глобальная перспектива гастроэзофагеальной рефлюксной болезни. 2015 год.

[8] Миронычева Т.С.. «Сравнительная оценка скорости нейтрализации и буферирующего времени гидроксоалюмината магния» Наука и современность, no. 6-2, 2010, pp. 289-293.
 

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

Переглянути
Наші продукти

Ренні ментол

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

Ренні без цукру

Ренні® без цукру з м’ятним смаком

Ренні® з м’яти смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

Ренні апельсин

Ренні® з апельсиновим смаком

Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .