Skip to main content
  • укр
  • РУС
  • Запитання
  • Контакти
  • Байєр в Україні
Головна
  • Продукти
    • Ренні® з ментоловим смаком
    • Ренні® без цукру з м’ятним смаком
    • Ренні® з апельсиновим смаком
  • Печія та її лікування
    • Печія
    • Печія після алкоголю
    • Печія після їжі
    • Печія в горлі
    • Печія від кави
    • Печія вночі
    • Печія вранці
    • Продукти, від яких буває печія
  • "Розлад шлунку"
    Indigestion
  • Печія при вагітності
  • Корисні поради
Байер лого
  1. Головна
  2. Печія та її лікування
  3. Печія

Печія

У сучасному світі безліч задоволень і спокус. Смачна їжа — одне з них. Але «смачна» — не завжди означає «корисна». Гостре, смажене, копчене, а часом і занадто велика кількість з’їденого можуть викликати неприємні відчуття у стравоході, наприклад, печію. Чи небезпечна вона, і як швидко позбутися від надокучливого печіння?

Що це таке

Печія — це не самостійне захворювання, а лише ознака (симптом), що може свідчити про наявність патологій. За деякими даними, регулярно на печію і відрижку страждає 40 осіб зі 100 [1]. Найчастіше цей стан проявляється через кілька хвилин після їжі. Людина відчуває постійне печіння за грудиною, іноді відчуття доходить до горла. Це і є печія. У нормальному стані їжа проходить стравоходом до шлунку. Там вона перетравлюється за допомогою шлункового соку, що містить соляну кислоту. У здоровому шлунку спеціальний шар слизу захищає його стінки. Щоб їжа не потрапляла назад у стравохід, її закриває сфінктер (своєрідний «клапан» зі складок слизової оболонки нижньої частини стравоходу). В нормі цей «клапан» пропускає їжу і рідину з стравоходу у шлунок та не пропускає їх назад. Їжа повинна перетравитися у шлунку і потрапити далі у кишківник. Якщо сфінктер слабшає, залишки їжі можуть потрапити назад у стравохід уже разом із соляною кислотою. На відміну від шлунку, слизова оболонка стравоходу більш вразлива до подразнювальної дії соляної кислоти, яка виявляє себе таким неприємним відчуттям, як печія. За порушення травлення і хворобах шлунково-кишкового тракту (ШКТ) виникає часта печія.

Жінка печія

Причини появи

Поширена причина печії — великий об’єм їжі (переїдання). Сфінктер шлунку просто не в змозі стримати вміст, і він легко закидається у стравохід. Інші можливі причини печії — внутрішні недуги, які потрібно лікувати:

  • патології серця і судин;
  • ГЕРХ — викликана неправильною роботою сфінктера (наукова назва — гастроезофагеальна рефлюксна хвороба);
  • виразкова хвороба різної локалізації (шлунок, дванадцятипала кишка);
  • каміння в жовчному міхурі;
  • гастрит, який супроводжується підвищенням кислотності.

Печія — причини, пов’язані з харчуванням:

  • Неправильний режим. Перехвати, перекуси та постійне переїдання послаблюють захисні можливості нижнього стравоходного сфінктеру 
  • Велика кількість шкідливої їжі. Смаженого, жирного, гострого і борошняного. Така їжа важко перетравлюється, провокує підвищення кислотності.
  • Прийом деяких препаратів.

Спричиняють печію і фактори, пов’язані зі способом і особливостями життя:

  • Зловживання алкоголем і куріння;
  • Патології серця і судин;
  • Вагітність. Підвищується тиск (внутрішньочеревний) і виникає рефлюкс (потрапляння шлункового вмісту у стравохід «проти течії»);
  • Зайва вага. Кілограми також тиснуть на стінки шлунка, провокуючи зворотне вкидання шлункового вмісту;

Печія також може бути наслідком депресій, стресів і нервових потрясінь [2].

Печія як симптом при різних хворобах

Залежно від основної причини, характер печії може бути різним. Це важливо враховувати 
для постановки правильного діагнозу.

ЗахворюванняЗагальні відомостіХарактер печії
ГЕРХПечія — перша ознака цієї патології. Всесвітня організація гастроентерологів називає печію ключовим симптомом. Вона зустрічається більш ніж у 70% всіх пацієнтів [3].Спостерігається одразу після їжі, іноді через 20-30 хвилин. Супроводжується відрижкою.
ГастритЗапалюється слизова оболонка шлунку.Виникає через 15 хвилин після їжі, супроводжується болем у шлунку і здуттям живота.
ВиразкаВикликана руйнуванням слизової оболонки та пошкодженням органу соляною кислотою. Печіння зустрічається на ранніх стадіях.З’являється одразу після їжі. Якщо уражена дванадцятипала кишка, напад виникає через 1-2 години.
Каміння в жовчному міхуріКристали солей жовчних кислот, які тверднуть і закупорюють жовчні протокиВиникає одразу після їжі, супро-воджується болем і не усувається за допомогою ліків проти печії.


Печію можна переплутати із симптомами захворювань серця. Оскільки при них виникає неприємне відчуття за грудиною. Щоб точно визначити проблему, знадобиться допомога лікаря.

Печія: діагностика

Якщо печіння за грудиною виникає постійно, слід звернутися до лікаря. Печія — це симптом, він свідчить про наявність захворювання. Тому діагностика зводиться до виявлення інших недуг. Перше, що підозрює лікар, — це рефлюксна хвороба. Але дослідження можуть підтвердити наявність інших патологій. Наприклад, гастриту або виразки. В цілому, аналізи для виявлення патологій однакові. За підозри на захворювання, пов’язане з печією, діагностика може включати наступні процедури:

  • Лабораторні аналізи. Це біохімічне дослідження крові, аналіз калу, виявлення бактерії Helicobacter pylori та визначення кислотності.
  • Фіброгастродуоденоскопія (ФГДС). Візуальне обстеження шлунка, дванадцятипалої кишки з використанням оптики. Народна назва — «ковтання зонда». Згідно з рекомендаціями МОЗ України [5], це дослідження проводять, якщо не допомагає первинне лікування і присутні тривожні симптоми. За необхідності проводять ендоскопію з контрастною речовиною (хромоендоскопія).
  • PH-метрія стравоходу — наступний крок після ФГДС. Якщо діагноз не встановлений, проводять добовий моніторинг зміни кислотності в шлунку.
  • Езофагоманометрія. Вимірюють тиск всередині стравоходу.

Першим кроком діагностики може бути тест з антацидами: якщо печія зникає при одноразовому прийомі, вона відбувається через рефлюкс. Усі обстеження проводить гастроентеролог, але крім нього рекомендується відвідати інших фахівців, адже печія часто супроводжується іншими симптомами.

Лікування печії: до кого звернутися

За незначних проявів, наприклад, після переїдання, можна прийняти препарати проти печії. Але якщо стан виникає постійно, потрібно обстежити організм. Крім гастроентеролога може виникнути необхідність у консультації інших фахівців. МОЗ України [1] називає нехарактерні симптоми рефлюксної хвороби, які вимагають додаткових обстежень. Якщо вас турбує не тільки печія, лікування та діагностику інших симптомів можуть здійснювати такі лікарі:

СимптомКого відвідатиМожливе захворювання
Астма, хронічний кашель, постійний біль у горлі, ларингітЛОР, пульмонологХронічні запалення бронхо-легеневої системи та ЛОР-органів
Біль за грудиноюКардіолог. При наростанні болю необхідно викликати швидку!Ішемічна хвороба серця, серцевий напад
Стирання зубної емаліСтоматологКарієс, пошкодження емалі
Стеноз гортаніХірургЗвуження просвіту в гортані

За виявлення рефлюксної печії призначають комплексне лікування. Всесвітня гастроентерологічна організація рекомендує приймати антациди для лікування рефлюксу [3]. Вони застосовуються для придушення короткочасних нападів (до 2 разів на тиждень) і в комплексній терапії складних захворювань шлунка. Антациди нейтралізують соляну кислоту в стравоході і шлунку. До них належить, наприклад, препарат Ренні ® , що містить одразу два антацидні компоненти —карбонат кальцію і карбонат магнію. Їх дія направлена на полегшення печії та інших неприємних симптомів рефлюксної хвороби та підвищеної кислотності шлунка. Вже через декілька хвилин після прийому препарату рівень рН підвищується [8]. Ренні ® — препарат із сприятливим профілем безпеки, тому він може застосовуватися вагітними жінками. У жувальних таблеток Ренні ® приємний м’ятний або апельсиновий смак. Перед вживанням потрібно проконсультуватися з лікарем і не забути прочитати інструкцію.

Профілактика печії

Заходи профілактики полягають у коригуванні дієти. МОЗ України [6] рекомендує дотримуватися таких правил при частій печії:

  • не нахилятися після їжі, лягати тільки через 3 години;
  • спати з піднятою головою;
  • не носити бандажі, корсети, тугі пояси, що збільшують внутрішньочеревний тиск;
  • не переїдати, не їсти на ніч;
  • уникати продуктів, які розслаблюють сфінктер і викликають подразнення слизової (жири, шоколад, алкоголь, кава, цитрусові).

Профілактика печії також передбачає правильний режим харчування і зниження маси тіла.

Наслідки печії

Здавалося б, печіння — терпимий симптом. Але довго ігнорувати його не можна. Якщо воно виникає регулярно, потрібно встановити точний діагноз і призначити лікування. Тому, якщо печія часто про себе нагадує, потрібно терміново звернутися до гастроентеролога.

[1] ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Клінічна настанова. 2017.

[2] Косинська С.В.. «Ефективність лікування тривожно- депресивних розладів у хворих на гастроентерологічну патологію» Гастроентерологiя, vol. 55, no. 1, 2015, pp. 11- 14.

[3] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.

[4] UMHS GERD Guideline, September, 2013. Guidelines for Clinical Care Ambulatory, Michigan Medical university.

[5] Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги. гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 31 жовтня 2013 року № 943.
 

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

Жінка тримає живіт

Печія

«Смачна» їжа — не завжди означає "корисна". Гостре, смажене, копчене, а часом і велика кількість з'їденого можуть викликати неприємні відчуття у стравоході. Чи небезпечна печія, і як позбутися від надокучливого печіння?

Детальніше
Поганий сон

Печія вночі

ГЕРХ (гастроезофагальна рефлюксна хвороба) та інші захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ) часто призводять до неприємного симптому — нічного нападу печії.

Детальніше
Продукти

Продукти, від яких буває печія

Продукти, від яких буває печія, потрібно "знати в обличчя", щоб вчасно зупинитися і уберегти шлунок від неприємних наслідків.

Детальніше
Курка

Печія після їжі

Напади печіння "під ложечкою" і за грудиною зустрічаються майже у кожної людини. Рясна їжа, жирне і смажене, інші несприятливі фактори можуть спровокувати цей неприємний симптом.

Детальніше
Бокал

Печія після алкоголю

Надмірне споживання алкогольних напоїв може негативно позначатися на травній системі — після застілля можуть виникати дуже неприємні відчуття.

Детальніше
Чашка кави

Печія від кави

Кава в ліжко може принести не тільки заряд бадьорості, але і напад печії. З одного боку, кофеїн тонізує і додає сили, з іншого – може викликати низку неприємних наслідків.

Детальніше
Ранок

Печія вранці

Якщо ранок починається не з кави, а з неприємною пекучого болю у шлунку або стравоході, це може свідчити про захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Ранкова печія може відвідати після щільної вечері, вечірки із надмірним споживанням алкоголю.

Детальніше
Горло

Печія в горлі

Після їжі у горлі інколи виникає неприємне печіння і кислий присмак. Пацієнти найчастіше називають це відчуття  – «печія в горлі».

Детальніше
Переглянути статті

Переглянути
Наші продукти

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

Переглянути

Ренні® без цукру з м'ятним смаком

Ренні® без цукру з м’ятним смаком

Ренні® з м’ятним смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

Переглянути

Ренні® з апельсновим смаком

Ренні® з апельсиновим смаком

Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .

Переглянути

Ренні лого червоний
  • Продукти
  • Печія та її лікування
  • "Розлад шлунку"
  • Печія при вагітності
  • Корисні поради

© 2025 ТОВ «Байєр», Україна.
Всі права захищені.
CH-20250324-84

Якщо ви вагітні, ліки можуть вплинути на майбутню дитину. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж приймати будь-які ліки під час вагітності.


* - Застосування Ренні® підвищує показник pH шлунку вже через 40 секунд

** - Netzer P et al. Comparison of the effect of the antacid Rennie versus low-dose H2-recepror antagonists (ranitidine, famotidine) on intragastric acidity. Aliment Pharmacol Ther 1998; 12: 337-342.

Якщо Ви бажаєте повідомити про побічні реакції, що виникли на тлі застосування лікарських засобів компанії «Байєр» в Україні, вам необхідно: передати інформацію своєму лікарю; надіслати інформацію щодо побічної реакції у «Державний експертний центр МОЗ України» (03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 14), скориставшись електронною формою карти-повідомлення за посиланням: https://aisf.dec.gov.ua. Також, будь ласка, надішліть інформацію про побічні реакції до компанії «Байєр» на електронну адресу: pv.smbs@bayer.com, або зверніться до офісу компанії «Байєр» за телефоном: (044) 220 33 00

Якщо Ви бажаєте повідомити про скаргу на якість або підозру у фальсифікації продукції компанії «Байєр», будь ласка, передайте інформацію на електронну адресу ptc.ua@bayer.com або зверніться за телефоном (044) 220 33 00

Вартість дзвінків згідно із тарифами Вашого оператора зв’язку.

Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. ТОВ «Байєр», м. Київ, 04071, вул. Верхній Вал, 4-Б, тел: (044)220-33-00. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: РЕННІ® з апельсиновим смаком РП № UA/7799/01/01 від 08.11.2017, РЕННІ® з ментоловим смаком РП № UA/7798/01/01 від 22.12.2017, РЕННІ® без цукру РП № UA/6025/01/01 від 20.10.2021


  • Карта сайту
  • Налаштування cookie
  • Контакти
  • Байєр в Україні
  • Загальні умови використання
  • Положення про конфіденційність
Health Authority Text Desktop