Печія після їжі ⛑ причини при печії після прийому їжі | rennie.ua

Печія після їжі

Напади печіння "під ложечкою" і за грудиною зустрічаються майже у кожної людини. Рясна їжа, жирне і смажене, інші несприятливі фактори можуть спровокувати цей неприємний симптом. Але якщо печія після їди виникає регулярно, потрібно приділити увагу своєму організму, адже вона сигналізує про наявність інших патологій.

Печія – відчуття печіння за грудиною (по ходу стравоходу), спричинене подразнювальною дією шлункового соку, що потрапив у стравохід.

Коли їжа опускається до шлунку, вона перетравлюється за допомогою шлункового соку. Його основна речовина — соляна кислота [1], але стінки шлунка захищені від неї спеціальним шаром слизу, а у стравоході такого захисту немає. Щоб їжа не потрапила назад у стравохід, він закривається нижнім стравоходним сфінктером (своєрідним «клапаном» зі складок слизової оболонки нижньої частини стравоходу). В нормі цей «клапан» пропускає їжу і рідину зі стравоходу у шлунок та не пропускає їх назад. У шлунку відбувається перетравлювання їжі, і метаболіти виходять природним шляхом після чого вона потрапляє у кишківник.

Коли сфінктер слабшає, він не може утримати вміст шлунка, який викидається у стравохід разом із соляною кислотою. Вона подразнює його стінки, від чого і починається печія після їжі.

Печія, як така, — це не захворювання, а симптом. Хоча б раз у житті вона зустрічається у кожної людини та проходить сама. Але якщо регулярно виникає відчуття тяжкості, переповнення шлунку, блювота після їжі, печія — це говорить про наявність патологій.

Причини

Причини печії після їжі можна розділити на кілька груп:

  1. Захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Виразкова хвороба, гастрит, гастро-езофагальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) та інші.
  2. Зміни в організмі, пов'язані зі способом життя. Наприклад, шкідливі звички, вагітність, післяопераційні стани.
  3. Захворювання інших органів і систем. Серця і судин, нервової системи, бронхів і легенів.
  4. Стан часто виникає у людей із зайвою вагою. У них підвищується внутрішньочеревний тиск і їжа спокійно проходить назад. До того ж, такі пацієнти схильні до переїдання.

Коли виникає печія після їжі, причини можуть бути різними. Але на перших стадіях лікування вони усуваються антацидними препаратами.

Жінка посміхається

Симптоматика

Основні прояви печії після їжі:

  • Відчуття печіння за грудиною. Зазвичай з'являється через декілька хвилин після прийому їжі.
  • Здуття живота і газоутворення. Часто супроводжують гастрит.
  • Відрижка і кислий присмак у роті.
  • Болі в шлунку. Можуть свідчити про виразкову хворобу.
  • Гастроезофагальна рефлюксна хвороба (ослаблений нижній стравоходний сфінктер або ГЕРХ) супроводжуються печією у 70% випадків [2], тому її першою підозрюють за регулярної печії.

Печія під час їжі з'являється рідко. Має пройти час, перш ніж соляна кислота починає діяти. Подібний стан може говорити про агресивність їжі або про важкі патології. 

Паралельно з печією можуть спостерігатися[3]:

  • астма;
  • регулярний кашель і ларингіти;
  • пошкодження емалі зубів.

Тривожні симптоми вимагають термінового звернення до лікаря [4]: кров у калі, різка втрата ваги, моментальне відчуття насичення, блювота й анемія. При гострому печінні за грудиною потрібно викликати швидку допомогу, адже вона може говорити про серцевий напад.

Діагностика

За печії проводять комплексну діагностику. Першим роблять антацидний тест — він визначає рефлюксну хворобу [5]. Якщо одразу після прийому препарату печія зникає, найбільш ймовірно, що її причина — ГЕРХ.

Однією з явних ознак порушення кислотності є печія під час сну. Активне вироблення соляної кислоти відбувається вночі, а людина приймає зручне положення для її виходу в стравохід.

При встановленні причини збирають анамнез і виключають захворювання, не пов'язані зі шлунком.

Основна діагностика включає:

  • лабораторні аналізи крові та калу;
  • аналіз на кислотність шлункового соку ;
  • обстеження шлунка ендоскопом або зондом — фіброгастродуоденоскопія (ФГДС) показане за складної постановки діагнозу;
  • вимір внутрішньостравоходного тиску — езофагоманометріі проводиться за допомогою спеціального приладу;
  • PH-метрія — добовий моніторинг зміни кислотності в шлунку.

Діагностика нічної печії та проблеми у вагітних припускають ті ж методи дослідження.

Лікування

Регулярна печія після прийому їжі вимагає діагностики та комплексного лікування. На всіх етапах можна приймати препарати-нейтралізатори соляної кислоти. Це антациди. Вони рекомендовані до прийому Всесвітньою гастроентерологічною організацією для усунення симптомів рефлюксу [6].

Антациди — ліки, які складаються з різних солей. Наприклад, комбінація магнію карбонату і кальцію карбонату нормалізує кислотність уже через кілька хвилин після прийому[7]. Препаратом, який містить саме цю комбінацію діючих речовин, є Ренні®. Його дія направлена на нейтралізацію протягом кількох хвилин надлишків кислоти, тим самим позбавляючи людину печії після їди. Ренні® не подразнює слизову, має мінімум побічних дій. Завдяки своєму профілю безпеки, він дозволений до прийому  вагітним жінкам. Ренні® — жувальні таблетки з приємним ментоловим або апельсиновим смаком, зручні і комфортні у застосуванні.

Лікування печії також вимагає дотримання дієти, відмови від шкідливих звичок, вживання якісних харчових продуктів.

[1] В.М.ПОКРОВСКИЙ, Г. Ф. КОРОТЬКО. Физиология человека. Глава 9. Пищеварение.

[2] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.

[3] ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013 

[4] UMHS GERD Guideline, September, 2013. Guidelines for Clinical Care Ambulatory, Мічиганський медичний Університет.

[5] УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННої, ВТОРИННої (спеціалізованої) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 31 жовтня 2013 року  №  943.

[6] Глобальні рекомендації Всесвітньої гастроентерологічної організації. ГЕРХ. Глобальна перспектива ГЕРХ. 2015 рік.

[7] Миронычева Т.С.."Сравнительная оценка скорости нейтрализации и буферирующего времени гидроксоалюмината магния" Наука и современность, no. 6-2, 2010, pp. 289-293.

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

Переглянути
Наші продукти

Ренні ментол

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

Переглянути

Liki 24

Ренні без цукру

Ренні® без цукру з м’ятним смаком

Ренні® з м’яти смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

Переглянути

Liki 24

Ренні апельсин

Ренні® з апельсиновим смаком

Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .

Переглянути

Liki 24