Skip to main content
  • укр
  • РУС
  • Запитання
  • Контакти
  • Байєр в Україні
Головна
  • Продукти
    • Ренні® з ментоловим смаком
    • Ренні® без цукру з м’ятним смаком
    • Ренні® з апельсиновим смаком
  • Печія та її лікування
    • Печія
    • Печія після алкоголю
    • Печія після їжі
    • Печія в горлі
    • Печія від кави
    • Печія вночі
    • Печія вранці
    • Продукти, від яких буває печія
  • "Розлад шлунку"
    Indigestion
  • Печія при вагітності
  • Корисні поради
Байер лого
  1. Головна
  2. Печія та її лікування
  3. Печія після їжі

Печія після їжі

Напади печіння "під ложечкою" і за грудиною зустрічаються майже у кожної людини. Рясна їжа, жирне і смажене, інші несприятливі фактори можуть спровокувати цей неприємний симптом. Але якщо печія після їди виникає регулярно, потрібно приділити увагу своєму організму, адже вона сигналізує про наявність інших патологій.

Печія – відчуття печіння за грудиною (по ходу стравоходу), спричинене подразнювальною дією шлункового соку, що потрапив у стравохід.

Коли їжа опускається до шлунку, вона перетравлюється за допомогою шлункового соку. Його основна речовина — соляна кислота [1], але стінки шлунка захищені від неї спеціальним шаром слизу, а у стравоході такого захисту немає. Щоб їжа не потрапила назад у стравохід, він закривається нижнім стравоходним сфінктером (своєрідним «клапаном» зі складок слизової оболонки нижньої частини стравоходу). В нормі цей «клапан» пропускає їжу і рідину зі стравоходу у шлунок та не пропускає їх назад. У шлунку відбувається перетравлювання їжі, і метаболіти виходять природним шляхом після чого вона потрапляє у кишківник.

Коли сфінктер слабшає, він не може утримати вміст шлунка, який викидається у стравохід разом із соляною кислотою. Вона подразнює його стінки, від чого і починається печія після їжі.

Печія, як така, — це не захворювання, а симптом. Хоча б раз у житті вона може зутрічатися у кожної людини та проходить сама. Але якщо регулярно виникає відчуття тяжкості, переповнення шлунку, блювота після їжі — це говорить про наявність патологій.

Причини

Причини печії після їжі можна розділити на кілька груп:

  1. Захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Виразкова хвороба, гастрит, гастро-езофагальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) та інші.
  2. Зміни в організмі, пов'язані зі способом життя, наприклад, якщо людина має шкідливі звички.
  3. Печія може виникати при вагітності, при післяопераційних станах.
  4. Захворювання інших органів і систем: серця і судин, нервової системи, бронхів і легенів.
  5. Стан часто виникає у людей із зайвою вагою. У них підвищується внутрішньочеревний тиск і їжа спокійно проходить назад. До того ж, такі пацієнти схильні до переїдання.

Коли виникає печія після їжі, причини можуть бути різними. Але на перших стадіях лікування симптоми усуваються антацидними препаратами.

Жінка посміхається

Симптоматика

Основні прояви печії після їжі:

  • Відчуття печіння за грудиною. Зазвичай з'являється через декілька хвилин після прийому їжі.
  • Відрижка і кислий присмак у роті.
  • Гастроезофагальна рефлюксна хвороба (ослаблений нижній стравоходний сфінктер або ГЕРХ) супроводжуються печією у 70% випадків [2], тому її першою підозрюють за регулярної печії.

Тривожні симптоми вимагають термінового звернення до лікаря [4]: кров у калі, різка втрата ваги, моментальне відчуття насичення, блювота й анемія. При гострому печінні за грудиною потрібно викликати швидку допомогу, адже вона може говорити про серцевий напад.

Діагностика

При встановленні причини збирають анамнез і виключають захворювання, не пов'язані зі шлунком.

Основна діагностика включає:

  • лабораторні аналізи крові та калу;
  • аналіз на кислотність шлункового соку ;
  • обстеження шлунка ендоскопом або зондом — фіброгастродуоденоскопія (ФГДС);
  • вимір внутрішньостравоходного тиску — езофагоманометрія проводиться за допомогою спеціального приладу;
  • PH-метрія — добовий моніторинг зміни кислотності в шлунку.

Діагностика нічної печії та проблеми у вагітних припускають ті ж методи дослідження.

Лікування

Регулярна печія після прийому їжі вимагає діагностики та комплексного лікування. На всіх етапах можна приймати препарати-нейтралізатори соляної кислоти. Це антациди. Вони рекомендовані до прийому Всесвітньою гастроентерологічною організацією для усунення симптомів рефлюксу [6].

Антациди — ліки, які складаються з різних солей. Наприклад, комбінація магнію карбонату і кальцію карбонату нормалізує кислотність уже через кілька хвилин після прийому[7]. Препаратом, який містить саме цю комбінацію діючих речовин, є Ренні®. Його дія направлена на нейтралізацію протягом кількох хвилин надлишків кислоти, тим самим позбавляючи людину печії після їди. Ренні® не подразнює слизову, має мінімум побічних дій. Завдяки своєму профілю безпеки, він дозволений до прийому  вагітним жінкам. Ренні® — жувальні таблетки з приємним ментоловим або апельсиновим смаком, зручні і комфортні у застосуванні.

Лікування печії також вимагає дотримання дієти, відмови від шкідливих звичок, вживання якісних харчових продуктів.

[1] Б.В. Грицуляк, В.Б. Грицуляк. Анатомія і фізіологія людини. Навчальний посібник. – Івано-Франківськ, 2021. – 135 с.

[2] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.

[3] ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013 

[4] Ambulatory Adult Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) Guideline.Michigan Medicine Public. UMH Clinical 

[5] УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННої, ВТОРИННої (СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 31 жовтня 2013 року  №  943.

[6] Глобальні рекомендації Всесвітньої гастроентерологічної організації. ГЕРХ. Глобальна перспектива ГЕРХ. 2015 рік.

[7] Ренні® з ментоловим смаком. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

Жінка тримає живіт

Печія

«Смачна» їжа — не завжди означає "корисна". Гостре, смажене, копчене, а часом і велика кількість з'їденого можуть викликати неприємні відчуття у стравоході. Чи небезпечна печія, і як позбутися від надокучливого печіння?

Детальніше
Поганий сон

Печія вночі

ГЕРХ (гастроезофагальна рефлюксна хвороба) та інші захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ) часто призводять до неприємного симптому — нічного нападу печії.

Детальніше
Продукти

Продукти, від яких буває печія

Продукти, від яких буває печія, потрібно "знати в обличчя", щоб вчасно зупинитися і уберегти шлунок від неприємних наслідків.

Детальніше
Курка

Печія після їжі

Напади печіння "під ложечкою" і за грудиною зустрічаються майже у кожної людини. Рясна їжа, жирне і смажене, інші несприятливі фактори можуть спровокувати цей неприємний симптом.

Детальніше
Бокал

Печія після алкоголю

Надмірне споживання алкогольних напоїв може негативно позначатися на травній системі — після застілля можуть виникати дуже неприємні відчуття.

Детальніше
Чашка кави

Печія від кави

Кава в ліжко може принести не тільки заряд бадьорості, але і напад печії. З одного боку, кофеїн тонізує і додає сили, з іншого – може викликати низку неприємних наслідків.

Детальніше
Ранок

Печія вранці

Якщо ранок починається не з кави, а з неприємною пекучого болю у шлунку або стравоході, це може свідчити про захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Ранкова печія може відвідати після щільної вечері, вечірки із надмірним споживанням алкоголю.

Детальніше
Горло

Печія в горлі

Після їжі у горлі інколи виникає неприємне печіння і кислий присмак. Пацієнти найчастіше називають це відчуття  – «печія в горлі».

Детальніше
Переглянути статті

Переглянути
Наші продукти

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

Переглянути

Ренні® без цукру з м'ятним смаком

Ренні® без цукру з м’ятним смаком

Ренні® з м’ятним смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

Переглянути

Ренні® з апельсновим смаком

Ренні® з апельсиновим смаком

Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .

Переглянути

Ренні лого червоний
  • Продукти
  • Печія та її лікування
  • "Розлад шлунку"
  • Печія при вагітності
  • Корисні поради

© 2025 ТОВ «Байєр», Україна.
Всі права захищені.
CH-20250324-84

Якщо ви вагітні, ліки можуть вплинути на майбутню дитину. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж приймати будь-які ліки під час вагітності.


* - Застосування Ренні® підвищує показник pH шлунку вже через 40 секунд

** - Netzer P et al. Comparison of the effect of the antacid Rennie versus low-dose H2-recepror antagonists (ranitidine, famotidine) on intragastric acidity. Aliment Pharmacol Ther 1998; 12: 337-342.

Якщо Ви бажаєте повідомити про побічні реакції, що виникли на тлі застосування лікарських засобів компанії «Байєр» в Україні, вам необхідно: передати інформацію своєму лікарю; надіслати інформацію щодо побічної реакції у «Державний експертний центр МОЗ України» (03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 14), скориставшись електронною формою карти-повідомлення за посиланням: https://aisf.dec.gov.ua. Також, будь ласка, надішліть інформацію про побічні реакції до компанії «Байєр» на електронну адресу: pv.smbs@bayer.com, або зверніться до офісу компанії «Байєр» за телефоном: (044) 220 33 00

Якщо Ви бажаєте повідомити про скаргу на якість або підозру у фальсифікації продукції компанії «Байєр», будь ласка, передайте інформацію на електронну адресу ptc.ua@bayer.com або зверніться за телефоном (044) 220 33 00

Вартість дзвінків згідно із тарифами Вашого оператора зв’язку.

Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. ТОВ «Байєр», м. Київ, 04071, вул. Верхній Вал, 4-Б, тел: (044)220-33-00. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: РЕННІ® з апельсиновим смаком РП № UA/7799/01/01 від 08.11.2017, РЕННІ® з ментоловим смаком РП № UA/7798/01/01 від 22.12.2017, РЕННІ® без цукру РП № UA/6025/01/01 від 20.10.2021


  • Карта сайту
  • Налаштування cookie
  • Контакти
  • Байєр в Україні
  • Загальні умови використання
  • Положення про конфіденційність
Health Authority Text Desktop