Skip to main content
  • укр
  • РУС
  • Запитання
  • Контакти
  • Байєр в Україні
Головна
  • Продукти
    • Ренні® з ментоловим смаком
    • Ренні® без цукру з м’ятним смаком
    • Ренні® з апельсиновим смаком
  • Печія та її лікування
    • Печія
    • Печія після алкоголю
    • Печія після їжі
    • Печія в горлі
    • Печія від кави
    • Печія вночі
    • Печія вранці
    • Продукти, від яких буває печія
  • "Розлад шлунку"
    Indigestion
  • Печія при вагітності
  • Корисні поради
Байер лого
  1. Головна
  2. Печія та її лікування
  3. Печія в горлі

Печія в горлі

Після їжі у горлі інколи виникає неприємне печіння і кислий присмак. Пацієнти найчастіше називають це відчуття  – «печія в горлі». Вона не тільки сприяє дискомфорту, але й може свідчити про серйозні функціональні розлади.

Печія – небезпечний симптом або тимчасовий стан?

«Глоткова печія» – це стан, за якого виникають неприємні відчуття не тільки "під ложечкою". Вони підходять ближче до горла, з'являються відчуття печіння  і подразнення. Медицина не відносить печію до самостійних захворювань, адже це симптом, а тривожний він чи ні – залежить від багатьох факторів.

«Печія у горлі» з'являється, якщо на слизову оболонку стравоходу (зокрема і у верхніх відділах) діє подразливий чинник. У ряді випадків це соляна кислота шлункового соку і частки неперетравленої їжі. У нормі вони знаходяться всередині шлунка, але виникає момент, коли закидаються назад до стравоходу, тоді й виникає печія.

Якщо печіння з'являється рідко, хвилюватися не варто, достатньо скорегувати дієту і не переїдати. Але постійні напади можуть свідчити про небезпечні патології.

Основні причини «печії у горлі»

Стравохід – тонкий трубчастий м'яз, який закривається двома сфінктерами. Верхній пропускає їжу з глотки у стравохід. За допомогою перистальтики вона просувається в нижні відділи, де відкривається нижній стравохідний сфінктер – прохід у шлунок. Сфінктери представляють собою безліч складок, які працюють, як клапани. «Печія в горлі» з'являється, якщо нижній стравохідний сфінктер не впорався зі своїм завданням – не втримав вміст шлунка.

Білки, жири і вуглеводи з їди розщеплюються шлунковим соком. Ця рідина досить агресивна, адже крім основних харчових ферментів вона містить низку кислот. Соляна кислота – одна з них, до шлункового соку входять також травні ферменти. Всі вони необхідні для здорового травлення. Оболонка шлунка захищена від їх впливу особливим шаром слизу.

У стравоході немає такого захисту, тому він дуже чутливий до агресивних факторів. Коли вміст шлунка потрапляє на стінки органа, виникає печіння, жар, кислий присмак. Чому ж відбувається «печія в горлі» – причини:

  • переїдання – банальне переповнення шлунка, він не встигає перетравлювати їжу;
  • агресивна їжа: кислі, гострі, солоні продукти, алкоголь і кава самі собою містять речовини, які подразнюють шлунок – відчуття доходять до горла;
  • функціональні порушення стравоходу і стравохідного сфінктера;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту: рефлюксна хвороба (ГЕРХ), гастрит із підвищеною кислотністю, виразка тощо;
  • постійні стреси [1];
  • підвищений внутрішньочеревний тиск – спостерігається у вагітних і людей із надмірною вагою.

У рідкісних випадках «глоткова печія» з'являється, якщо порушена робота верхнього стравохідного сфінктера і закидання кислого вмісту доходить до гортані. Такий рефлюкс називають фаринголарингеальним (ФЛР). Локалізація і причини печії бувають різними, але самостійно ставити діагноз не варто – краще звернутися до фахівця.

Печія як супутник хвороби

Відчуття «печії в горлі» неприємне, але гірше, коли воно є  не наслідком порушення дієти, а симптомом захворювання. За даними Всесвітньої організації гастроентерологів, печія – найбільш характерна ознака ГЕРХ. При цьому захворюванні симптом з'являється в 70% випадків [2], тому рефлюкс підозрюють першим. Для нього також характерна відрижка.

Діагностика

Оскільки «печія в горлі» може бути ознакою різних захворювань, то і діагностика відрізняється. Насамперед перевіряють наявність рефлюксної хвороби. Експрес-метод – антацидний тест. Якщо прийом антацидів знімає напад, це свідчить про ГЕРХ.

Для підтвердження діагнозу потрібні й інші дослідження:

  • лабораторні аналізи крові та калу, визначення Helicobacter pylori (причина виразки);
  • дослідження шлунка за допомогою зонда – якщо є тривожні симптоми, МОЗ України рекомендує проводити ендоскопію з контрастом; [6]
  • аналіз рН у стравоході для виявлення підвищеної кислотності.

За виникнення відчуття «печії у горлі» може знадобитися додаткова діагностика. Обстежують серце, ЛОР-органи, загальний стан гортані.

«Печія в горлі»: лікування

Насамперед звертаються до гастроентеролога. Якщо лікар вважатиме за потрібне, він направить до вузьких спеціалістів – ЛОРа, пульмонолога, хірурга, онколога.

Лікування «печії в горлі» зведено до двох напрямків:

  • усунення печіння як симптому;
  • терапія основного захворювання.

В обох випадках Всесвітня гастроентерологічна організація рекомендує приймати антацидні препарати [7] для лікування ГЕРХ і усунення «печії в горлі». Антациди мають корисну властивість – нейтралізують соляну кислоту в шлунку.

До складу Ренні® входять одразу два антациди — карбонат кальцію і карбонат магнію, які діють комплексно.

Ренні® – таблетки, які мають низку переваг:

  • підвищують рН за підвищеної кислотності;
  • мають сприятливий профіль безпеки, тому дозволені при печії у вагітних;
  • випускаються у формі жувальних таблеток із приємним апельсиновим або м'ятним смаком.

Перед прийомом Ренні® відвідайте лікаря та уважно прочитайте інструкцію.

[1] Косинська С.В.. "Ефективність лікування тривожно-депресивних розладів у хворих на гастроентерологічну патологію" Гастроентерологiя, vol. 55, no. 1, 2015, pp. 11-14.

[2] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.

[3] Laryngopharyngeal Reflux: Position Statement of the Committee on Speech, Voice, and Swallowing Disorders of the American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery. Dr James A. Koufman, MD, Dr Jonathan E. Aviv, MD, Dr Roy R. Casiano, MD, First Published July 1, 2002.

[4] ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013.

[5] Ambulatory Adult Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) Guideline.Michigan Medicine Public. UMH Clinical

[6] УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННої, ВТОРИННої (СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 31 жовтня 2013 року № 943.

[7] Глобальні рекомендації Всесвітньої гастроентерологічної організації. ГЕРХ. Глобальна перспектива ГЕРХ. 2015 рік.

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

Жінка тримає живіт

Печія

«Смачна» їжа — не завжди означає "корисна". Гостре, смажене, копчене, а часом і велика кількість з'їденого можуть викликати неприємні відчуття у стравоході. Чи небезпечна печія, і як позбутися від надокучливого печіння?

Детальніше
Поганий сон

Печія вночі

ГЕРХ (гастроезофагальна рефлюксна хвороба) та інші захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ) часто призводять до неприємного симптому — нічного нападу печії.

Детальніше
Продукти

Продукти, від яких буває печія

Продукти, від яких буває печія, потрібно "знати в обличчя", щоб вчасно зупинитися і уберегти шлунок від неприємних наслідків.

Детальніше
Курка

Печія після їжі

Напади печіння "під ложечкою" і за грудиною зустрічаються майже у кожної людини. Рясна їжа, жирне і смажене, інші несприятливі фактори можуть спровокувати цей неприємний симптом.

Детальніше
Бокал

Печія після алкоголю

Надмірне споживання алкогольних напоїв може негативно позначатися на травній системі — після застілля можуть виникати дуже неприємні відчуття.

Детальніше
Чашка кави

Печія від кави

Кава в ліжко може принести не тільки заряд бадьорості, але і напад печії. З одного боку, кофеїн тонізує і додає сили, з іншого – може викликати низку неприємних наслідків.

Детальніше
Ранок

Печія вранці

Якщо ранок починається не з кави, а з неприємною пекучого болю у шлунку або стравоході, це може свідчити про захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Ранкова печія може відвідати після щільної вечері, вечірки із надмірним споживанням алкоголю.

Детальніше
Горло

Печія в горлі

Після їжі у горлі інколи виникає неприємне печіння і кислий присмак. Пацієнти найчастіше називають це відчуття  – «печія в горлі».

Детальніше
Переглянути статті

Переглянути
Наші продукти

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

Переглянути

Ренні® без цукру з м'ятним смаком

Ренні® без цукру з м’ятним смаком

Ренні® з м’ятним смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

Переглянути

Ренні® з апельсновим смаком

Ренні® з апельсиновим смаком

Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .

Переглянути

Ренні лого червоний
  • Продукти
  • Печія та її лікування
  • "Розлад шлунку"
  • Печія при вагітності
  • Корисні поради

© 2025 ТОВ «Байєр», Україна.
Всі права захищені.
CH-20250324-84

Якщо ви вагітні, ліки можуть вплинути на майбутню дитину. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж приймати будь-які ліки під час вагітності.


* - Застосування Ренні® підвищує показник pH шлунку вже через 40 секунд

** - Netzer P et al. Comparison of the effect of the antacid Rennie versus low-dose H2-recepror antagonists (ranitidine, famotidine) on intragastric acidity. Aliment Pharmacol Ther 1998; 12: 337-342.

Якщо Ви бажаєте повідомити про побічні реакції, що виникли на тлі застосування лікарських засобів компанії «Байєр» в Україні, вам необхідно: передати інформацію своєму лікарю; надіслати інформацію щодо побічної реакції у «Державний експертний центр МОЗ України» (03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 14), скориставшись електронною формою карти-повідомлення за посиланням: https://aisf.dec.gov.ua. Також, будь ласка, надішліть інформацію про побічні реакції до компанії «Байєр» на електронну адресу: pv.smbs@bayer.com, або зверніться до офісу компанії «Байєр» за телефоном: (044) 220 33 00

Якщо Ви бажаєте повідомити про скаргу на якість або підозру у фальсифікації продукції компанії «Байєр», будь ласка, передайте інформацію на електронну адресу ptc.ua@bayer.com або зверніться за телефоном (044) 220 33 00

Вартість дзвінків згідно із тарифами Вашого оператора зв’язку.

Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. ТОВ «Байєр», м. Київ, 04071, вул. Верхній Вал, 4-Б, тел: (044)220-33-00. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: РЕННІ® з апельсиновим смаком РП № UA/7799/01/01 від 08.11.2017, РЕННІ® з ментоловим смаком РП № UA/7798/01/01 від 22.12.2017, РЕННІ® без цукру РП № UA/6025/01/01 від 20.10.2021


  • Карта сайту
  • Налаштування cookie
  • Контакти
  • Байєр в Україні
  • Загальні умови використання
  • Положення про конфіденційність
Health Authority Text Desktop