Печія в горлі

Після їжі у горлі інколи виникає неприємне печіння і кислий присмак. Пацієнти найчастіше називають це відчуття  – «печія в горлі». Вона не тільки сприяє дискомфорту, але й може свідчити про серйозні функціональні розлади.

Печія – небезпечний симптом або тимчасовий стан?

«Глоткова печія» – це стан, за якого виникають неприємні відчуття не тільки "під ложечкою". Вони підходять ближче до горла, з'являються відчуття печіння  і подразнення. Медицина не відносить печію до самостійних захворювань, адже це скоріше симптом, а тривожний він чи ні – залежить від багатьох факторів.

«Печія у горлі» з'являється, якщо на слизову оболонку стравоходу (зокрема і у верхніх відділах) діє подразливий чинник. У ряді випадків це соляна кислота шлункового соку і частки неперетравленої їжі. У нормі вони знаходяться всередині шлунка, але виникає момент, коли закидаються назад до стравоходу, тоді й виникає печія.

Якщо печіння з'являється рідко, хвилюватися не варто, достатньо скорегувати дієту і не переїдати. Але постійні напади можуть свідчити про небезпечні патології.

Основні причини «печії у горлі»

Стравохід – тонкий трубчастий м'яз, який закривається двома сфінктерами. Верхній пропускає їжу з глотки у стравохід. За допомогою перистальтики вона провалюється в нижні відділи, де відкривається нижній стравохідний сфінктер – прохід у шлунок. Сфінктери представляють собою безліч складок, які працюють, як клапани. «Печія в горлі» з'являється, якщо нижній стравохідний сфінктер не впорався зі своїм завданням – не втримав вміст шлунка.

Білки, жири і вуглеводи з їди розщеплюються шлунковим соком. Ця рідина досить агресивна, адже крім основних харчових ферментів вона містить низку кислот. Соляна кислота – одна з них, до неї приєднуються аміак, органічні кислоти. Всі вони необхідні для здорового травлення. Оболонка шлунка захищена від їх впливу особливим шаром слизу.

У стравоході немає такого захисту, тому він дуже чутливий до агресивних факторів. Коли вміст шлунка потрапляє на стінки органа, виникає печіння, жар, кислий присмак. Чому ж відбувається «печія в горлі» – причини:

  • переїдання – банальне переповнення шлунка, він не встигає перетравлювати їжу;
  • агресивна їжа: кислі, гострі, солоні продукти, алкоголь і кава самі собою містять речовини, які подразнюють шлунок – відчуття доходять до горла;
  • функціональні порушення стравоходу і стравохідного сфінктера;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту: рефлюксна хвороба (ГЕРХ), гастрит із підвищеною кислотністю, виразка тощо;
  • постійні стреси [1];
  • підвищений внутрішньочеревний тиск – спостерігається у вагітних і людей із надмірною вагою.

У рідкісних випадках «глоткова печія» з'являється, якщо порушена робота верхнього стравохідного сфінктера і закидання кислого вмісту доходить до гортані. Такий рефлюкс називають фаринголарингеальним (ФЛР). Локалізація і причини печії бувають різними, але самостійно ставити діагноз не варто – краще звернутися до фахівця.

Печія як супутник хвороби

Відчуття «печії в горлі» неприємне, але гірше, коли воно є  не наслідком порушення дієти, а симптомом захворювання. За даними Всесвітньої організації гастроентерологів, печія – найбільш характерна ознака ГЕРХ. При цьому захворюванні симптом з'являється в 70% випадків [2], тому рефлюкс підозрюють першим. Для нього також характерна відрижка. При ФЛР [3] печія виступає непрямою ознакою, але якщо вона є, то виникає саме в горлі. Основні відмінності ГЕРХ і ФЛР:

  • Для ГЕРХ характерні нічні напади печіння і симптоми з боку кишківника, дія кислоти тривала.
  • ФЛР частіше виникає вдень, рідко буває печія в горлі, але додаються інші симптоми з боку гортані – кашель, захриплість. Легко сплутати із захворюваннями ЛОР-органів.

При сильному подразненні стравоходу людина може відчувати біль. Вживання кислих або гострих продуктів лише підсилює напади.

За печіння підозрюють й інші захворювання. «Печія в горлі» – симптом, який може будти супутнім при таких недугах [4]:

  • виразка і гастрит;
  • онкологічні захворювання шлунка – додається різка втрата ваги, анемія, блювання і кров у калі [5];
  • серцево-судинні патології – характерно печіння за грудиною, за наростання симптому викликають швидку допомогу;
  • запалення бронхолегеневої системи – додаються кашель і біль у горлі.

Пацієнт повинен звернутися до лікаря, якщо «печія в горлі» стає регулярним проявом.

Діагностика

Оскільки «печія в горлі» може бути ознакою різних захворювань, то і діагностика відрізняється. Насамперед перевіряють наявність рефлюксної хвороби. Експрес-метод – антацидний тест. Якщо прийом антацидів знімає напад, це свідчить про ГЕРХ.

Для підтвердження діагнозу потрібні й інші дослідження:

  • лабораторні аналізи крові та калу, визначення Helicobacter pylori (причина виразки);
  • дослідження шлунка за допомогою зонда – якщо є тривожні симптоми, МОЗ України рекомендує проводити ендоскопію з контрастом; [6]
  • аналіз рН у стравоході для виявлення підвищеної кислотності.

За виникнення відчуття «печії у горлі» може знадобитися додаткова діагностика. Обстежують серце, ЛОР-органи, загальний стан гортані.

«Печія в горлі»: лікування

Насамперед звертаються до гастроентеролога. Якщо лікар вважатиме за потрібне, він направить до вузьких спеціалістів – ЛОРа, пульмонолога, хірурга, онколога.

Лікування «печії в горлі» зведено до двох напрямків:

  • усунення печіння як симптому;
  • терапія основного захворювання.

В обох випадках Всесвітня гастроентерологічна організація рекомендує приймати антацидні препарати [7] для лікування ГЕРХ і усунення «печії в горлі». Антациди мають корисну властивість – нейтралізують соляну кислоту в шлунку.

До складу Ренні® входять одразу два антациди — карбонат кальцію і карбонат магнію, які діють комплексно.

Ренні® – таблетки, які мають низку переваг:

  • усувають неприємне відчуття «печії в горлі» через кілька хвилин;
  • підвищують рН за підвищеної кислотності;
  • мають сприятливий профіль безпеки, тому дозволені при печії у вагітних;
  • випускаються у формі жувальних таблеток із приємним апельсиновим або м'ятним смаком.

Перед прийомом Ренні® відвідайте лікаря та уважно прочитайте інструкцію.

[1] Косинська С.В.. "Ефективність лікування тривожно-депресивних розладів у хворих на гастроентерологічну патологію" Гастроентерологiя, vol. 55, no. 1, 2015, pp. 11-14.

[2] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.

[3] Laryngopharyngeal Reflux: Position Statement of the Committee on Speech, Voice, and Swallowing Disorders of the American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery. Dr James A. Koufman, MD, Dr Jonathan E. Aviv, MD, Dr Roy R. Casiano, MD, First Published July 1, 2002.

[4] ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013.

[5] UMHS GERD Guideline, September, 2013. Guidelines for Clinical Care Ambulatory, Мичиганский медицинский Университет.

[6] УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННої, ВТОРИННої (спеціалізованої) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 31 жовтня 2013 року № 943.

[7] Глобальні рекомендації Всесвітньої гастроентерологічної організації. ГЕРХ. Глобальна перспектива ГЕРХ. 2015 рік.

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

    Переглянути
    Наші продукти

    Ренні® з ментоловим смаком

    Ренні® з ментоловим смаком

    Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

    Переглянути

    Ренні® без цукру з м'ятним смаком

    Ренні® без цукру з м’ятним смаком

    Ренні® з м’ятним смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

    Переглянути

    Ренні® з апельсновим смаком

    Ренні® з апельсиновим смаком

    Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .

    Переглянути