Продукти, від яких буває печія

Печіння «під ложечкою» і дискомфорт у шлунку після їди свідчать про захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Ці неприємні відчуття посилюються, якщо харчування незбалансоване, важке і агресивне для шлунка. Продукти, від яких буває печія, потрібно "знати в обличчя", щоб вчасно зупинитися і уберегти шлунок від неприємних наслідків.

Печія – що це?

Печія – стан ШКТ, за якого агресивне середовище в шлунку починає подразнювати його слизову. У низці випадків печію супроводжує рефлюксна хвороба (ГЕРХ) – зворотний закид їжі з шлунку до стравоходу. Якщо є схильність до цього захворювання, потрібно знати, від яких продуктів печія.

Закид відбувається, коли нижній стравохідний сфінктер погано працює. Цей орган являє собою безліч складок, які відкриваються і закриваються за принципом клапану:

  • їжа потрапила до стравоходу – клапан відкрився, щоб пропустити її у шлунок;
  • їда в шлунку – клапан закрився.

Якщо ж сфінктер не спрацьовує, частина їжі викидається назад разом із домішками шлункового соку. Крім інших компонентів, він містить соляну кислоту, агресивну для стінок стравоходу. Починається відчуття жару, в горлі пече. Рефлюкс – не єдина причина печіння. Дуже часто люди самі завдають собі шкоди, вживаючи продукти, від яких печія. Вони агресивні і подразнюють слизову шлунку самі собою

Печія – причина в їді

Ми те, що ми їмо. Фізіологічні причини печії зрозумілі. Залишаються супутні чинники:

  1. хвороби ШКТ та інших органів – це виразки, гастрити, іноді патології серця і судин, анатомічні порушення гортані;
  2. продукти, що провокують печію.

Якщо з першими причинами потрібно боротися комплексно, то друга легко усувається. Достатньо прибрати з раціону агресивну їжу і стан організму поліпшується. Якщо причини печії в продуктах, зверніть увагу, чи є у вашому раціоні:

  • Кислі овочі та фрукти. Це апельсини, лимони, всі цитрусові, ананаси і помідори – вони містять багато кислот. Якщо шлунок продукує сік у великій кількості, кислоти з овочів і фруктів тільки підсилюють дію соляної кислоти.
  • Солодке, особливо у великих кількостях. Різні десерти розслаблюють нижній стравохідний сфінктер з усіма витікаючими наслідками.
  • Шоколад і кава. У підвищеній кількості вони призводять до такого ж ефекту, як і десерти.
  • Жирне перетравлюється важко і довго. Тому не варто зловживати їжею, багатою на жири — це сири, горіхи, ковбаса і сосиски. Несприятливими є для шлунка транс-жири. Особливу увагу необхідно приділяти складу під час вибору фаст-фуду і напівфабрикатів.
  • Газована вода – скупчення газу може розпирати шлунок і тиснути на сфінктер.
  • Гострі страви, наприклад, хрін і часник подразнюють слизові оболонки, викликаючи дискомфорт.
  • Спиртне. Алкоголь підсилює вироблення шлункового соку, особливо це стосується червоних вин і пива.

Люди із зайвою вагою схильні до печії, адже у них підвищений внутрішньочеревний тиск, стінки шлунка і діафрагма стискаються, провокуючи рефлюкс. Те ж стосується і вагітних.

Перші ознаки печії

Печія з'являється практично одразу після їди. Коли продукт-агресор потрапляє до шлунка, він починає розщеплюватися ферментами й кислотами шлункового соку. Для перетравлення гострого, жирного і важких вуглеводів соку потрібно більше, тому організм виділяє його у підвищеній кількості. Починається печіння в животі, яке доходить до грудей і горла. Біль у правому підребер'ї або боці паралельно із печією може говорити про небезпечні захворювання або запалений апендикс.

До печіння додається кислий або гіркий присмак у роті. Це говорить про те, що їжа вплинула на печінку і жовчний міхур, а значить варто обстежити ці органи.

Якщо додаються неспецифічні ознаки: кашель, захриплість, задишка і запалення бронхів – потрібно відвідати вузькопрофільних фахівців. Можливо, причини печії пов’язані з патологічними процесами у легенях, бронхах чи інших органах.

Симптоми печії можна розділити за часом виникнення і тривалістю. Це непрямий чинник для визначення хвороби:

  • печія з'явилася через 15-20 хвилин після їди – швидше за, все це ГЕРХ (рефлюксна хвороба), додатковий симптом – відрижка;
  • здуття живота і печіння одразу після прийому їжі – ознака гастриту, виразки або звичайного переїдання;
  • при виразці дванадцятипалої кишки печіння може з'явитися через 1-2 години після прийому їжі;
  • камені в жовчному міхурі – після прийому препаратів від печії вона не проходить, з'являється гострий біль.

Самостійно діагностувати захворювання не потрібно, це робить лікар на консультації. За виникнення наступних небезпечних симптомів потрібно відвідати його негайно:

  • кров у калі;
  • анемія;
  • втрата ваги;
  • блювання;
  • швидке відчуття насичення – це перші ознаки передракових станів [1].

Якщо печія виникає за грудиною, не зменшується, а тільки посилюється, викликайте швидку. Це може говорити про серцевий напад.

Печія: діагностика

Якщо пацієнт скаржиться на регулярну печію, шукають основне захворювання. У 70% випадків печіння викликає ГЕРХ [2]. Щоб його діагностувати, проводять тест антацидами: прийом цих препаратів повинен швидко усунути печію, що говорить про рефлюксну хворобу.

Додатково для виявлення виразки або гастриту проводять лабораторні аналізи крові і калу. Потрібно обстеження зондом, а в деяких випадках ендоскопія з контрастом [3]. Також визначають кислотність шлунка і здають аналіз для виявлення бактерії Helicobacter pylori.

Печія, пов’язана із порушеннями режиму харчування, усувається швидко, а ось захворювання ШКТ вимагають додаткового лікування.

Печія: лікування та швидка допомога

Якщо симптом не спровокований важкими патологіями стравоходу, його легко позбутися. Потрібно підтримувати збалансовану дієту, МОЗ України рекомендує прибрати з раціону агресивні продукти [4]. Їх можна замінити на ті, які пригнічують печію:

  • банани і диня корегують рН;
  • зелені овочі також підвищують рН у шлунку;
  • йогурти, але тільки натуральні та зі зниженим або середнім вмістом жиру;
  • вівсянка «заспокоює» шлунок, але варити її потрібно на воді;
  • напій з імбиру може допомагати при запаленні слизової.

Дієта – не єдине лікування печії, адже іноді без препаратів не обійтися. Всесвітня організація гастроентерологів рекомендує приймати антациди при рефлюксній хворобі [5]. Вони швидко усувають симптом, тому їх призначають при комплексному лікуванні захворювань, що супроводжуються печією. Ренні® не тільки починає працювати через 2 хвилини, але й має сприятливий профіль безпеки. Це означає, що його можна застосовувати при вагітності.

Ренні® – таблетки з м'ятним і апельсиновим смаком. Вони зручні завдяки жувальній формі. Препарат містить одразу два антациди – карбонат кальцію і карбонат магнію – ці речовини довели свою здатність підвищувати рН вже через кілька хвилин [6]. Вони нейтралізують соляну кислоту в шлунку і стравоході, тому здатні швидко знімати печію.

Перед прийомом будь-яких препаратів і для розуміння їх дозування потрібно проконсультуватися з лікарем.

[1] UMHS GERD Guideline, September, 2013. Guidelines for Clinical Care Ambulatory, Мічиганський медичний Університет.

[2] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік. 

[3] УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННої, ВТОРИННої (спеціалізованої) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 31 жовтня 2013 року  №  943.

[4] ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013

[5] Глобальні рекомендації Всесвітньої гастроентерологічної організації. ГЕРХ. Глобальна перспектива ГЕРХ. 2015 рік.

[6] Миронычева Т.С.. "Сравнительная оценка скорости нейтрализации и буферирующего времени гидроксоалюмината магния" Наука и современность, no. 6-2, 2010, pp. 289-293. 

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

Переглянути
Наші продукти

Ренні ментол

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

Ренні без цукру

Ренні® без цукру з м’ятним смаком

Ренні® з м’яти смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

Ренні апельсин

Ренні® з апельсиновим смаком

Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .