Печія після алкоголю

Надмірне споживання алкогольних напоїв може негативно позначатися на травній системі — після застілля можуть виникати дуже неприємні відчуття. Головний біль і печія після алкоголю псують настрій і спричиняють дискомфорт. Як швидко позбутися  алкогольної печії і чому вона виникає?

Печія від алкоголю: що це

Печія – стан, за якого людина відчуває печіння, біль, дискомфорт "під ложечкою". Шлунково-стравохідний рефлюкс (потрапляння шлункового вмісту у стравохід «проти течії») може починатися у різний час, але найчастіше він пов'язаний із прийомом їжі.

Природа печії відома: це дія шлункового соку на стінки шлунка і стравоходу. Коли їжа потрапляє до шлунка, вона перетравлюється ферментами і соляною кислотою, які містяться в шлунковому соку. Стінки органу захищає особливий шар слизу, який не дає соляній кислоті подразнювати слизову. Печія з'являється у двох випадках:

  • Вироблення кислоти настільки сильне, що шару слизу просто не вистачає. Це відбувається при захворюваннях ШКТ, підвищеній кислотності шлункового соку.
  • Спрацьовує рефлюкс. Виділяють окреме захворювання – ГЕРХ (гастроезофагальна рефлюксна хвороба), у 70% випадків печія пов'язана саме з ним [1]. Відбувається зворотній закид вмісту шлунка в стравохід. При рефлюксі нижній стравохідний сфінктер – особливе скупчення м'язових складок – розслабляється, відчуває тиск, не працює належним чином. Соляна кислота подразнює стінки стравоходу, який більш чутливий до її дії.

Існує також низка чинників, які провокують і рефлюкс, і подразнення шлунка, і захворювання шлунково-кишкового тракту. Зловживання жирною та гострою їжею, часте вживання кофеїновмісних, газованих напоїв та спиртного – одні з них. Тому печія після алкоголю може виникати навіть у здорової людини.

Чому виникає алкогольна печія

Спирт – агресивне середовище для шлунка. На травну систему, так чи інакше, діють усі без винятку алкогольні напої. "Келих вина для апетиту" або "сто грам" дійсно можуть пробудити почуття голоду. Такий апетит викликаний подразненням нервових закінчень і підвищеною секрецією шлункового соку у відповідь на етанол. Різні напої можуть по-різному викликати печію через алкоголь:

  • Вино. Хоч і не міцне, і значно не впливає на слизову, але його вживання провокує процеси бродіння. Шлунок розпирає, сфінктер не здатен впоратися із підвищеним тиском, і відбувається рефлюкс. До того ж, в сучасних магазинних винах зустрічаються домішки, які провокують запалення слизової.
  • Пиво – слабоалкогольний напій. Вміст етанолу в ньому мінімальний, зате є велика кількість вуглекислого газу. Під його дією виникає здуття, нижній стравохідний сфінктер не може утримувати вміст шлунка.
  • Горілка, коньяк і всі напої міцності понад 40 градусів. Етанол починає всмоктуватися в кров уже в роті і в стравоході. Він сам собою обпікає слизові оболонки. Завдання шлункового соку – розбавити етанол. Такий сік відрізняється від нормального: в ньому мінімальна кількість травних ферментів, тому що організм хоче не переварити алкоголь, а скоріше позбутися  нього. Сік з низьким вмістом ферментів і з великою концентрацією соляної кислоти виробляється доти, поки в шлунку не залишиться лише 5% алкоголю. Кожна нова порція напою провокує ще більше вироблення шлункового соку.

До причин печії після алкоголю додаються неправильне харчування і режим, адже часто супутниками спиртних напоїв стають шкідливі продукти харчування, жирні закуски, трансжири, газована вода. Ця їжа сама собою може викликати печію, а разом із алкоголем вона завдає подвійного удару.

Ознаки печії

Основна ознака печії після алкоголю – печіння. Детальніше це можна описати так:

  • Ниюче відчуття в шлунку, схоже із почуттям голоду. При цьому людина не хоче їсти, адже шлунковий сік не виділяє достатню кількість ферментів.
  • Пече за грудиною. Люди схильні плутати цей симптом із захворюваннями серця чи легенів. Якщо печіння супроводжується болем, він не припиняється, а тільки посилюється, варто викликати швидку допомогу. Це дійсно може бути сигналом серцевого нападу, але подразнення без болю – швидше за все, печія.
  • Пече стравохід після алкоголю. Крім шлунка може відчуватися печіння в області шиї і в горлі. Алкоголь міг ушкодити слизові оболонки верхніх відділів травної системи.
  • Здуття живота – ознака, яка може супроводжувати печію. Від горілки швидше виникає важкість, здуття провокують вино і пиво.

Алкогольна печія може виникати навіть на наступний день після його прийому. Часте надмірне вживання спиртних напоїв може стати однією із причин розвиту:

  • виразки;
  • гастриту;
  • ГЕРХ.

Також можливі захворювання печінки, підшлункової залози та інших важливих органів, тому потрібно звертати увагу на додаткові ознаки при печії.

Діагностика

Діагностика печії після спиртного потрібна у випадках, коли напади регулярні і з’являються після вживання алкоголю. Навіть здоровий організм відчуває печію, якщо "перебрав" з вечора. Але коли дискомфорт – постійне явище, виникає після їди, частіше, ніж раз на тиждень, то людина може стати пацієнтом гастроентеролога.

У першу чергу лікар підозрює ГЕРХ, він може призначити тест антацидними препаратами. Якщо після їх прийому печія вщухає, швидше за все її причина – рефлюкс. Цей тест рекомендується Міністерством Охорони Здоров'я України як диференціальна діагностика [2].

Печію можуть викликати захворювання інших органів: серця, підшлункової залози і навіть бронхолегеневої системи. Щоб їх виключити, потрібно підтвердження кислотозалежного захворювання.

Основні дослідження при печії:

  • аналіз крові – визначає біохімічні показники;
  • виявлення бактерії Helicobacter pylori за підозри на гастрит і виразкову хворобу;
  • УЗД черевної порожнини;
  • фіброгастродуоденоскопія або ФГДС – дослідження шлунка і стравоходу за допомогою оптичних приладів;
  • вимір pH шлункового соку; 
  • визначення внутрістравохідного тиску;
  • аналіз калу.

Після алкоголю печія небезпечна, якщо з'являються додаткові симптоми:

  • біль у правому підребер'ї, блювання, блідість або синюшність шкіри можуть говорити про сильну інтоксикацію організму;
  • анемія, втрата ваги, кров у калі – свідки передракових станів [3].

Самостійно проводити діагностику не варто, цим повинен займатися лікар.

Лікування

Печія після алкоголю не вимагає особливого лікування, якщо це поодинокий випадок. Потрібно просто усунути причину і нейтралізувати соляну кислоту в шлунку. Але якщо прийом спиртних напоїв має регулярний характер, варто задуматися про зміну способу життя.

Печія – лише симптом. Якщо в організмі вже є захворювання, першочергово лікують його. Підхід до терапії різний, він залежить від складності процесу і природи захворювання.

У якості засобів для усунення неприємного відчуття печії застосовують антациди. Ці речовини швидко нейтралізують соляну кислоту і позбавляють неприємного печіння. Всесвітня організація гастроентерологів рекомендує приймати антациди при рефлюксній хворобі [4]. Вони діють і проти алкогольної печії. Карбонат кальцію і карбонат магнію вже через кілька хвилин підвищують pH шлункового соку[5]. Ренні® – препарат, який містить обидві речовини. Завдяки його дії напад печії проходить уже через 2 хвилини.

Ренні® – таблетки жувальні. Зручна форма легка до вживання та дозволяє завжди носити таблетки в сумочці. Приємний м'ятний або апельсиновий смак приносять свіжість після стійкого алкогольного запаху.

Хоча у Ренні® сприятливий профіль безпеки, перед застосуванням будь-яких препаратів варто уважно ознайомитися з інструкцією та проконсультуватись із лікарем.

[1] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.

[2]  УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННої, ВТОРИННої (спеціалізованої) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 31 жовтня 2013 року  №  943.

[3] UMHS GERD Guideline, September, 2013. Guidelines for Clinical Care Ambulatory, Мічиганський медичний Університет.

[4] Глобальні рекомендації Всесвітньої гастроентерологічної організації. ГЕРХ. Глобальна перспектива ГЕРХ. 2015 рік.

[5]  Миронычева Т.С.. "Сравнительная оценка скорости нейтрализации и буферирующего времени гидроксоалюмината магния" Наука и современность, no. 6-2, 2010, pp. 289-293.

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

Переглянути
Наші продукти

Ренні ментол

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

Переглянути

Liki 24

Ренні без цукру

Ренні® без цукру з м’ятним смаком

Ренні® з м’яти смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

Переглянути

Liki 24

Ренні апельсин

Ренні® з апельсиновим смаком

Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .

Переглянути

Liki 24