Skip to main content
  • укр
  • РУС
  • Запитання
  • Контакти
  • Байєр в Україні
Головна
  • Продукти
    • Ренні® з ментоловим смаком
    • Ренні® без цукру з м’ятним смаком
    • Ренні® з апельсиновим смаком
  • Печія та її лікування
    • Печія
    • Печія після алкоголю
    • Печія після їжі
    • Печія в горлі
    • Печія від кави
    • Печія вночі
    • Печія вранці
    • Продукти, від яких буває печія
  • "Розлад шлунку"
    Indigestion
  • Печія при вагітності
  • Корисні поради
Байер лого
  1. Головна
  2. Печія та її лікування
  3. Печія від кави

Печія від кави

Кава в ліжко може принести не тільки заряд бадьорості, але і напад печії. З одного боку, кофеїн тонізує і додає сили, з іншого – може викликати низку неприємних наслідків. Як правило, добова доза кави не повинна перевищувати 1-2 чашок. Надмірне споживання кави може викликати не тільки печію після їди, але й більш серйозні наслідки: розлади ЦНС, порушення в роботі серця,  судин і печінки.

Природа кавової печії

Печію провокує дія шлункового соку. Якщо він виділяється в підвищених кількостях, то подразнює слизові оболонки. Причини печії від кави ті ж самі. Шлунковий сік містить соляну кислоту, яка потрібна для травлення, але агресивна сама собою. У нормі їжа перетравлюється одразу після їди, а вироблення кислоти збалансоване. Під час захворювань шлунково-кишкового тракту кислотність змінюється, шлунковий сік секретується у великій кількості і викликає печіння. Це проявляється за високої кислотності, гастритів, виразкової хвороби, рефлюксі, а також при вживанні деяких продуктів.

Рефлюкс – патологічний стан. Це зворотний закид їжі до стравоходу разом із залишками шлункового соку. Рефлюкс виникає, коли розслаблений нижній стравохідний сфінктер.

Іноді навіть здоровий шлунок може давати збої. Печія після кави – один з них, адже напій містить речовини, які провокують вироблення соляної кислоти.

Причини печії після кави

Печія – не захворювання, а ознака функціональних порушень. Після регулярних нападів люди дізнаються про захворювання ШКТ, в яких криється першопричина печіння.

У 70% випадків печію провокує гастроезофагальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) [1]. Патологія виникає, коли нижній стравохідний сфінктер не справляється зі своєю функцією. Його завдання – пропускати їжу в шлунок із стравоходу і не випускати її назад. Коли орган працює неправильно, відбувається зворотній закид. 

Печія через каву може виникати в результаті рефлюксу, однак кофеїн нерідко викликає і більш серйозні порушення. Дискомфорт пов'язаний зі складом напою:

  • Кофеїн. Це речовина-тонік, яка діє на центральну нервову систему і весь організм цілком. Він бадьорить навіть систему травлення, сприяє виробленню шлункового соку. До того ж, кофеїн впливає на кровообіг, а це може порушувати роботу нижнього стравохідного сфінктера, розслабляє його, викликає рефлюкс.

Є три шкідливі звички, які також можуть викликати печіння в шлунку. Вони пов'язані зі способом вживання кави:

  • На голодний шлунок. Якщо випити каву натщесерце, вироблення соляної кислоти починається одразу. Виходить дисбаланс: шлункового соку багато, а їжі – мало. Йому нічого не залишається, як "перетравлювати" стінки шлунка і слизову.
  • Запивання їди кавовим напоєм. Паралельний прийом кави із їжею теж може викликати печію. Краще почекати 20-30 хвилин після їди і випити чашечку. До цього часу вже запуститься процес травлення і дія кислот буде менш агресивною.
  • Куріння. Тютюн сам собою подразнює шлунок. Разом із кавою вони завдають подвійного удару.

Якщо печія має систематичний характер, обов'язково зверніться до лікаря.

Як проявляється печія

За умови наявності певних розладів у людини, печія після кави виникає практично одразу, і чим менше їжі, тим швидше розвивається цей стан. Людина відчуває печіння, каже, що у неї "пече в шлунку". Печіння має різну локалізацію:

  • Живіт, бік, підребер'я. Відчуття печії в цих органах говорить про вплив напою на слизову шлунка.
  • Стравохід і ділянка за грудиною подразнюються при закиданні кислот у стравохід і при постійній підвищеній кислотності.
  • Горло і гортань. Швидше за все, печію спровокував рефлюкс. Можливо в організмі є проблеми, а напій просто спровокував їх. Побічно відчуття печіння в горлі може говорити про патологію верхнього стравохідного сфінктера – ФРЛ (фаринголарингеальний рефлюкс). Це захворювання зустрічається рідко і супроводжується іншими симптомами: кашель, першіння в горлі, осиплість.

Симптоми печії після кави такі ж, як і після інших продуктів. Якщо печіння виникає не тільки після чашки бадьорливого напою, варто запідозрити хвороби ШКТ: виразку, гастрит, езофагіт, особливо якщо з'явилися здуття і відрижка.

Діагностика

Діагностика печії після кави включає такі дослідження:

  • біохімічний аналіз крові;
  • фіброгастродуоденоскопію (ФГДС);
  • вимір pH шлункового соку і тиску в стравоході;
  • ендоскопію або хромендоскопію [3];
  • аналіз калу.

Печія від кави вимагає термінової допомоги, якщо до неї додалися тривожні симптоми: анемія, втрата ваги, кров у калі і прискорене відчуття насичення [4].

Лікування

Перш ніж лікувати печію від кави, поспостерігайте за організмом. Якщо симптом викликаний тільки напоєм, можна скорегувати режим його споживання. Вибирайте сорти темного обсмаження – в них зміст хлорогенової кислоти і кофеїну мінімальні. Кава з молоком знижує агресивну дію на шлунок. Якщо вживати шоколад разом із кавою, печія дає знати про себе швидше, так як шоколад розслабляє сфінктер.

Першою допомогою за печії можуть бути антациди – це препарати на основі солей, які нейтралізують соляну кислоту. Гастроентерологи рекомендують їх при лікуванні рефлюксної хвороби і для тимчасового усування симптомів [5]. Ренні® – таблетки, що включають два антацидних компоненти. Карбонат кальцію і карбонат магнію у складі Ренні® починають діяти вже через 40 секунд*. Завдяки жувальній формі Ренні® можна швидко прийняти у будь-який час та де завгодно. Він має сприятливий профіль безпеки та дозволений навіть вагітним жінкам. Має приємний смак апельсина або м'яти.

Приймати препарати потрібно суворо за інструкцією або за рекомендаціями лікаря.

[1] Практические рекомендации Всемирной Гастроэнтерологической Организации.ГЭРБ. Глобальные перспективы гастроэзофагеальной рефлюксной болезни. Октябрь 2015

[2] Чуклін Р.Е., Масликова Г.В. КЛІНІЧНА ФАРМАКОЛОГІЯ КАВОВОЇ КИСЛОТИ // Міжнародний журнал експериментальноЇ освіти. - 2016. - № 12-3. - С. 436-437; 

[3] УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННої, ВТОРИННої (СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 31 жовтня 2013 року  №  943.

[4] World Gastroenterology Organisation Global Guidelines. GERD. Global Perspective on Gastroesophageal Reflux Disease.

[5] Глобальні рекомендації Всесвітньої гастроентерологічної організації. ГЕРХ. Глобальна перспектива ГЕРХ. 2015 рік.

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

Жінка тримає живіт

Печія

«Смачна» їжа — не завжди означає "корисна". Гостре, смажене, копчене, а часом і велика кількість з'їденого можуть викликати неприємні відчуття у стравоході. Чи небезпечна печія, і як позбутися від надокучливого печіння?

Детальніше
Поганий сон

Печія вночі

ГЕРХ (гастроезофагальна рефлюксна хвороба) та інші захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ) часто призводять до неприємного симптому — нічного нападу печії.

Детальніше
Продукти

Продукти, від яких буває печія

Продукти, від яких буває печія, потрібно "знати в обличчя", щоб вчасно зупинитися і уберегти шлунок від неприємних наслідків.

Детальніше
Курка

Печія після їжі

Напади печіння "під ложечкою" і за грудиною зустрічаються майже у кожної людини. Рясна їжа, жирне і смажене, інші несприятливі фактори можуть спровокувати цей неприємний симптом.

Детальніше
Бокал

Печія після алкоголю

Надмірне споживання алкогольних напоїв може негативно позначатися на травній системі — після застілля можуть виникати дуже неприємні відчуття.

Детальніше
Чашка кави

Печія від кави

Кава в ліжко може принести не тільки заряд бадьорості, але і напад печії. З одного боку, кофеїн тонізує і додає сили, з іншого – може викликати низку неприємних наслідків.

Детальніше
Ранок

Печія вранці

Якщо ранок починається не з кави, а з неприємною пекучого болю у шлунку або стравоході, це може свідчити про захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Ранкова печія може відвідати після щільної вечері, вечірки із надмірним споживанням алкоголю.

Детальніше
Горло

Печія в горлі

Після їжі у горлі інколи виникає неприємне печіння і кислий присмак. Пацієнти найчастіше називають це відчуття  – «печія в горлі».

Детальніше
Переглянути статті

Переглянути
Наші продукти

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

Переглянути

Ренні® без цукру з м'ятним смаком

Ренні® без цукру з м’ятним смаком

Ренні® з м’ятним смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

Переглянути

Ренні® з апельсновим смаком

Ренні® з апельсиновим смаком

Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .

Переглянути

Ренні лого червоний
  • Продукти
  • Печія та її лікування
  • "Розлад шлунку"
  • Печія при вагітності
  • Корисні поради

© 2025 ТОВ «Байєр», Україна.
Всі права захищені.
CH-20250324-84

Якщо ви вагітні, ліки можуть вплинути на майбутню дитину. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж приймати будь-які ліки під час вагітності.


* - Застосування Ренні® підвищує показник pH шлунку вже через 40 секунд

** - Netzer P et al. Comparison of the effect of the antacid Rennie versus low-dose H2-recepror antagonists (ranitidine, famotidine) on intragastric acidity. Aliment Pharmacol Ther 1998; 12: 337-342.

Якщо Ви бажаєте повідомити про побічні реакції, що виникли на тлі застосування лікарських засобів компанії «Байєр» в Україні, вам необхідно: передати інформацію своєму лікарю; надіслати інформацію щодо побічної реакції у «Державний експертний центр МОЗ України» (03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 14), скориставшись електронною формою карти-повідомлення за посиланням: https://aisf.dec.gov.ua. Також, будь ласка, надішліть інформацію про побічні реакції до компанії «Байєр» на електронну адресу: pv.smbs@bayer.com, або зверніться до офісу компанії «Байєр» за телефоном: (044) 220 33 00

Якщо Ви бажаєте повідомити про скаргу на якість або підозру у фальсифікації продукції компанії «Байєр», будь ласка, передайте інформацію на електронну адресу ptc.ua@bayer.com або зверніться за телефоном (044) 220 33 00

Вартість дзвінків згідно із тарифами Вашого оператора зв’язку.

Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. ТОВ «Байєр», м. Київ, 04071, вул. Верхній Вал, 4-Б, тел: (044)220-33-00. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: РЕННІ® з апельсиновим смаком РП № UA/7799/01/01 від 08.11.2017, РЕННІ® з ментоловим смаком РП № UA/7798/01/01 від 22.12.2017, РЕННІ® без цукру РП № UA/6025/01/01 від 20.10.2021


  • Карта сайту
  • Налаштування cookie
  • Контакти
  • Байєр в Україні
  • Загальні умови використання
  • Положення про конфіденційність
Health Authority Text Desktop