Печія від кави ⛑ симптоми при печії від кави | rennie.ua

Печія від кави

Кава в ліжко може принести не тільки заряд бадьорості, але і напад печії. З одного боку, кофеїн тонізує і додає сили, з іншого – може викликати низку неприємних наслідків. Як правило, добова доза кави не повинна перевищувати 1-2 чашок. Надмірне споживання кави може викликати не тільки печію після їди, але й більш серйозні наслідки: розлади ЦНС, порушення в роботі серця,  судин і печінки.

Природа кавової печії

Печію провокує дія шлункового соку. Якщо він виділяється в підвищених кількостях, то подразнює слизові оболонки. Причини печії від кави ті ж самі. Шлунковий сік містить соляну кислоту, яка потрібна для травлення, але агресивна сама собою. У нормі їжа перетравлюється одразу після їди, а вироблення кислоти збалансоване. Під час захворювань шлунково-кишкового тракту кислотність змінюється, шлунковий сік секретується у великій кількості і викликає печіння. Це проявляється за високої кислотності, гастритів, виразкової хвороби, рефлюксі, а також при вживанні деяких продуктів.

Рефлюкс – патологічний стан. Це зворотний закид їжі до стравоходу разом із залишками шлункового соку. Рефлюкс виникає, коли розслаблений нижній стравохідний сфінктер.

Іноді навіть здоровий шлунок може давати збої. Печія після кави – один з них, адже напій містить речовини, які провокують вироблення соляної кислоти.

Причини печії після кави

Печія – не захворювання, а ознака функціональних порушень. Після регулярних нападів люди дізнаються про захворювання ШКТ, в яких криється першопричина печіння.

У 70% випадків печію провокує гастроезофагальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) [1]. Патологія виникає, коли нижній стравохідний сфінктер не справляється зі своєю функцією. Його завдання – пропускати їжу в шлунок із стравоходу і не випускати її назад. Коли орган працює неправильно, відбувається зворотній закид. 

Печія через каву може виникати в результаті рефлюксу, однак кофеїн нерідко викликає і більш серйозні порушення. Дискомфорт пов'язаний зі складом напою:

  • Кофеїн. Це речовина-тонік, яка діє на центральну нервову систему і весь організм цілком. Він бадьорить навіть систему травлення, сприяє виробленню шлункового соку. До того ж, кофеїн впливає на кровообіг, а це може порушувати роботу нижнього стравохідного сфінктера, розслабляє його, викликає рефлюкс.
  • Хлорогенова кислота. Речовина не виробляється організмом, про її важливість можна сперечатися. Хлорогенова кислота складається з кавової і хінної кислот. Вона міститься в багатьох плодах і має антиоксидантні властивості [2]. Кавова кислота позитивно впливає на серце і судини, нормалізує рівень цукру [3]. Вміст хлорогенової кислоти у кавових зернах найвищий, вона відповідає за кислотність напою. Але шлунок реагує на неї підвищеною секрецією соку. Виходить, що одразу після вживання напою на слизові оболонки діє хлорогенова і соляна кислоти. Вони й викликають печію.

Є три шкідливі звички, які також можуть викликати печіння в шлунку. Вони пов'язані зі способом вживання кави:

  • На голодний шлунок. Якщо випити каву натщесерце, вироблення соляної кислоти починається одразу. Виходить дисбаланс: шлункового соку багато, а їжі – мало. Йому нічого не залишається, як "перетравлювати" стінки шлунка і слизову.
  • Запивання їди кавовим напоєм. Паралельний прийом кави із їжею теж може викликати печію. Краще почекати 20-30 хвилин після їди і випити чашечку. До цього часу вже запуститься процес травлення і дія кислот буде менш агресивною.
  • Куріння. Тютюн сам собою подразнює шлунок. Разом із кавою вони завдають подвійного удару.

Якщо печія має систематичний характер, обов'язково зверніться до лікаря.

Як проявляється печія

За умови наявності певних розладів у людини, печія після кави виникає практично одразу, і чим менше їжі, тим швидше розвивається цей стан. Людина відчуває печіння, каже, що у неї "пече в шлунку". Печіння має різну локалізацію:

  • Живіт, бік, підребер'я. Відчуття печії в цих органах говорить про вплив напою на слизову шлунка.
  • Стравохід і грудина подразнюються при закиданні кислот у стравохід і при постійній підвищеній кислотності.
  • Горло і гортань. Швидше за все, печію спровокував рефлюкс. Можливо в організмі є проблеми, а напій просто спровокував їх. Побічно печія в горлі може говорити про патологію верхнього стравохідного сфінктера – ФРЛ (фаринголарингеальний рефлюкс). Це захворювання зустрічається рідко і супроводжується іншими симптомами: кашель, першіння в горлі, осиплість.

Симптоми печії після кави такі ж, як і після інших продуктів. Якщо печіння виникає не тільки після чашки бадьорливого напою, варто запідозрити хвороби ШКТ: виразку, гастрит, езофагіт, особливо якщо з'явилися здуття і відрижка.

Діагностика

Діагностика печії після кави включає такі дослідження:

  • біохімічний аналіз крові;
  • фіброгастродуоденоскопію (ФГДС);
  • вимір pH шлункового соку і тиску в стравоході;
  • ендоскопію або хромендоскопію [4];
  • аналіз калу.

Печія від кави вимагає термінової допомоги, якщо до неї додалися тривожні симптоми: анемія, втрата ваги, кров у калі і прискорене відчуття насичення [5].

Лікування

Перш ніж лікувати печію від кави, поспостерігайте за організмом. Якщо симптом викликаний тільки напоєм, можна скорегувати режим його споживання. Вибирайте сорти темного обсмаження – в них зміст хлорогенової кислоти і кофеїну мінімальні. Кава з молоком знижує агресивну дію на шлунок. Якщо вживати шоколад разом із кавою, печія дає знати про себе швидше, так як шоколад розслабляє сфінктер.

Першою допомогою за печії можуть бути антациди – це препарати на основі солей, які нейтралізують соляну кислоту. Гастроентерологи рекомендують їх при лікуванні рефлюксної хвороби і для тимчасового усування симптомів [6]. Ренні® – таблетки, що включають два антацидних компоненти. Карбонат кальцію і карбонат магнію знижують агресивну дію кислоти протягом 2 хвилин. Завдяки жувальній формі Ренні® можна швидко прийняти у будь-який час та де завгодно. Він має сприятливий профіль безпеки та дозволений навіть вагітним жінкам. Має приємний смак апельсина або м'яти.

Приймати препарати потрібно строго за інструкцією або за рекомендаціями лікаря.

[1] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.

[2] Дейнека В.И., Хлебников В.А., Сорокопудов В.Н., and Анисимович И.П.. "Хлорогеновая кислота плодов и листьев некоторых растений семейства Berberidaceae" Химия растительного сырья, no. 1, 2008, pp. 57-61. 

[3] Чуклін Р.Е., Масликова Г.В. КЛІНІЧНА ФАРМАКОЛОГІЯ КАВОВОЇ КИСЛОТИ // Міжнародний журнал експериментальноЇ освіти. - 2016. - № 12-3. - С. 436-437; 

[4] УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННої, ВТОРИННої (спеціалізованої) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 31 жовтня 2013 року  №  943.

[5] UMHS GERD Guideline, September, 2013. Guidelines for Clinical Care Ambulatory, Мичиганский медицинский Университет.

[6] Глобальні рекомендації Всесвітньої гастроентерологічної організації. ГЕРХ. Глобальна перспектива ГЕРХ. 2015 рік.

Корисні поради

Ознайомтесь з нашими порадами щодо підтримки здоров’я системи травлення

Переглянути
Наші продукти

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком

Ренні® з ментоловим смаком в таблетках містить антациди, які нейтралізують надлишок кислоти в шлунку, швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують відчуття свіжості в ротовій порожнині.

Переглянути

Liki 24

Ренні® без цукру з м'ятним смаком

Ренні® без цукру з м’ятним смаком

Ренні® з м’ятним смаком без цукру містить антациди, що нейтралізують надлишок кислоти в шлунку і швидко* полегшують неприємні відчуття під час печії і забезпечують свіжості в ротовій порожнині. Ренні® з м’ятним смаком без цукру можуть приймати люди, яким необхідно контролювати кількість споживаного цукру.

Переглянути

Liki 24

Ренні® з апельсновим смаком

Ренні® з апельсиновим смаком

Містить антациди для нейтралізації надлишку шлункової кислоти, Ренні® з апельсиновим смаком в таблетках швидко* полегшує симптоми печії і «розладу шлунку» .

Переглянути

Liki 24